Friday 2 September 2016

Kuih Ketayap Lembut

Kuih tradisional ini semakin dilupakan ditelan zaman. Khas buat peminat kuih tradisional. Boleh dihidang sebagai hidangan minum petang. Selamat mencuba!

Bahan-bahan Inti :

(**)3 cawan kelapa parut putih
(**)1/2 cawan gula merah
(**)1/3 cawan gula pasir*
(**)1 cawan air*
(**)1 helai daun pandan

Bahan-bahannya :

(**)1 1/2 cawan tepung gandum
(**)2 1/3 cawan air*
(**)2 helai daun pandan, potong kecil*
(**)Beberapa titik pewarna hijau
(**)2 s/b minyak masak

Cara-caranya :

INTI KELAPA :

1.Tapis air gula tadi ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan didihkan hingga air gula pekat.
2.Tambah kelapa parut putih dan gaul rata, guna kan api kecil. Masak hingga kering tapi masih lembap sedikit. Sejukkan.

KULIT :

1.Satukan semua bahan-bahan, kacau rata dengan whisk dan tapis, atau masukkan ke dalam alat pengisar makanan dan putar hingga rata. Rehatkan 10 minit.

KETAYAP :

1.Panaskan non-stick pan bersaiz 8 inci dengan sedikit minyak, sapu permukaan non-stick pan tu dengan paper towel yang dicelup dalam minyak masak.
2.Bila panas, masukkan 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan. Masak hingga permukaan kelihatan pucat dan seakan jernih.
3.Alih ke dalam pinggan. Letak 1 sudu teh penuh init kelapa, kemudian lipat dan gulung kemas. Buat hingga siap.





0 comments:

Post a Comment