Friday 2 September 2016

Resepi Kuih Keria Lembut

Kuih keria keledek merupakan kuih warisan asli di Malaysia, diperkenalkan secara turun-temurun. Selamat mencuba!

Bahan-Bahannya :

(*)600 g keledek
(*)1 s/t garam
(*)1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung
(*)1 camca teh baking powder
(*)80 g gula pasir
(*)1/4 cawan air

Cara-cara :

1.Kupas keledek, potong kecil dan rebus dengan 1 sudu teh garam hingga keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat.
2.Masukkan 1 cawan tepung gandum dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
3.Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung.
4.Ambil doh tadi, bulat dan leperkan, cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam loyang. Buat hingga siap.
5.Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
6.Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul rata.
7.Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan gula.





0 comments:

Post a Comment