Friday, 2 September 2016

Resepi Kek Gula Hangus Lembut

Kek Gula Hangus sesuai dihidang untuk tetamu, mahupun dimakan seisi keluarga. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

(*)1 cawan gula 
(*)1 cawan air panas 
(*)1 cawan tepung gandum 
(*)1 cwn susu pekat
(*)2 s/k baking soda 
(*)4 biji telur
(*)2 s/b butter
(*)1 s/k esen vanila

Cara-cara :

1.Masak gula dengan api sederhana hingga jadi gula hangus.
2.Tambahkan air panas, kacau sehingga menjadi air gula hangus. 
3.Masukkan butter, kacau hingga butter cair. Tutup api, biarkan sejuk. Ketepikan.
4.Dalam bekas lain, pukul telur hingga berbuih dan kembang.
5.Tambahkan susu pekat dan esen vanila ke dalam telur dan kacau sebati. 
6.Ayak tepung dan baking soda ke dalam adunan susu dan telur tadi, kacau lagi hingga sebati.
7.Campurkan air gula ke dalam adunan, sebatikan.
8.Perap adunan selama 3-4 jam. Proses pemerapan ini adalah bertujuan supaya baking soda dapat bertindak dengan adunan untuk membentuk sarang pada kek.
9.Sapu marjerin pada loyang, kemudian taburkan sedikit tepung. Buang lebihan tepung. -ini petua supaya kek mudah ditanggalkan nanti. Tuang adunan ke dalam loyang.
10.Bakar selama sejam dengan suhu 160-180 darjah. Dah sejuk, baru potong.





0 comments:

Post a Comment