Resepi ringkas tentang cara-cara membuat ikan bakar, bersama digandingkan dengan air asam. Pastinya memikat hati suami anda. Selamat mencuba.
Bahan-bahan :
(**)1 ekor ikan siakap
Bahan-bahan Perencah :
(**)1/2 cawan pati santan
(**)2 sudu makan cili kisar
(**)1 sudu teh serbuk kunyit 1 sudu teh garam / perasa pilihan
(**)1 sudu besar sos ikan
(**)2 sudu makan minyak masak 1 sudu teh susu pekat
Cara-cara :
1.Ikan dibersihkan.Perasakan garam kunyit.Ketepikan.
2.Satukan kesemua bahan perencah. Panggang atau bakar ikan.
3.Setelah ikan masak, lumurkan dengan bahan perencah. Balik-balikkan ikan.
4.Bila mata ikan menjadi putih atau tersembul ke atas, angkat.
5.Hidangkan bersama sambal belacan, air asam atau ratah begitu saja.
AIR ASAM BUDU
Bahan Kisar/Tumbuk :
(**)3 biji cili padi
(**)2 biji cili merah
(**)Sedikit Belacan Bakar
Bahan-Bahan Lain :
(**)1 labu Bawang Besar hiris nipis
(**)1 Biji Tomato Di dadu/Hiris nipis 1 biji
(**)Cili Merah hiris nipis
(**)2 biji Cili Padi Hiris
(**)Air Asam Jawa Secukupnya 1 biji
(**)Air Perahan Limau Kasturi
(**)1 s/b Sos Ikan
(**)1sudu Besar Budu
(**)Garam dan Gula/perasa secukup rasa
Cara Penyediaan :
1.Campurkan smua baha yang dihiris dengan bahan kisar kasar,budu, air asam jawa dan sos ikan gaul sehingga sebati.
2.Perahkan jus limau.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
3.Simpan sekejap dalam peti ais supaya mesra semua bahan.Sedia untuk dihidang bersama ikan bakar, kerang rebus dan sebagainya.
Friday, 2 September 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment