Sunday, 24 April 2016
Filled Under:
resepi masakan
RESEPI LAKSA JOHOR ORI.
Posted By:
Unknown
on 08:36
BAHAN-BAHAN.
*1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
*Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan)
*Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
*udang basah 100gm.
*isi ikan kurau - 10 gram dibakar.
*1 1/2 paket kecil udang kering 50gm.
*Bahan B (dimesin)
*bawang besar - 3 biji.
*cili kering - 15 tangkai.
*halia - 2 ibu jari.
*lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari.
*serai - 2 batang diketuk untuk tumis.
*asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
*santan pekat 1 kotak / lebih.
*1 paket kerisik.
*1 paket kecil rempah kari.
*bawang putih -3/4 ulas.
*Bahan Hias.
*limau kasturi belah 2 dan buang biji.
*timun di racik halus.
*tauge buang ekor (segar)
*jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
*bawang besar hiris halus.
*lada merah/lada hijau dihiris.
*Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk *juga dalam kuah)
*Kicap kipas udang / kicap manis.
*Sambal Belacan.
*-lada merah 5/6 biji.
*-Belacan melaka - 30 gram dibakar.
*Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji.
*Klik di sini untuk isi bahan.
CARA-CARA.
1.rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan.
2.Penyediaan kuah.
3.Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi.
4.Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit.
5.masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
6.masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan.
7.masukkan asam keping.
8.tambah garam dan gula untuk rasa.
9.masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk.
10.Sambal belacan.
11.mesinkan semua bahan dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment