Tuesday, 26 April 2016

Filled Under:

resepi kuih lapis sedap.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2 semua. Rasanya semua dah bersarapan pagi ni.Kuih lapis ni saya buat untuk minum petang. Biasalah kalau dah siap masak.yang sukakan kuih jenis berkukus.Ini adalah antara kuih lapis yang selalu saya buat dan rasanya lembut dan sedap.Buat kuih lapis ni kenalah bersabar,sekiranya kuih yang kita buat tu tak menjadi, janganlah kita salahkan pd tuan punya resepi. Kita mestilah kaji di mana silapnya kita.mungkin kita kukus sekejap sangat atau sukatan tak berapa betul.

Pastikan setiap lapisan yang kita kukus tu membeku,kadang2 lapisan yang pertengahan kena lebihkan masa sikit sbb lapisan dah tebal.masa ini kita kena pandai mengagak ikut kesesuaian. Sekiranya adunan tak membeku betul, adunan akan bercampur dngn adunan warna lain.Inilah saja cara saya untuk pastikan kuih lapis ni menjadi dan cantik.Di sini saya sekadar berkongsi sedikit petua utk pastikan kuih lapis ni menjadi. Kalau yg rajin tu bolehlah guna 7 warna pada setiap adunan sebab namanya kuih lapis pelangi.Saya guna loyang 10 inci untuk resepi ini.Kawan2 bolehlah buat separuh adunan sekiranya terasa kuih ni terlalu banyak.

Bahan-bahan.

* 1 1/2 cawan tepung gandum.
* 1 1/2 tepung beras.
* 1/2 cawan tepung ubi.
* 1 1/2 cawan gula pasir.
* 8 cawan santan sederhana pekat.( 1 1/2 biji kelapa parut)
* 1 sudu kecil garam.
* pewarna merah, hijau, putih, kuning.

Cara Penyediaan.

1.Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.

2.Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.

3.Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.

4.Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar.nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.

5.Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.

6.Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.

7.Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.

8.Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).

9.Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.





0 comments:

Post a Comment