Assalammualaikum,
Lauk ayam bakar lagi.mmg ayam menu utama di rumah. baca di blog kwn2 yg bgtau harga ayam di Msia naik.tpi di sini wpun org2nya susah harga ayam mahal.tambah bulan Ramadan lagilah mahal. harga sekor ayam yg saiz 1 kg ayam dkt (RM14-15 sekg), biasa mama beli chicken leg.sekg 22 le/rm11 sbb part ni yg laku di rumah. Daging lagilah mahal.....tukar duit RM dlm RM30-40 sekg ikut part daging. biasa part daging yg ada tulang mama beli utk sup 50 LE/RM25 sekg. ikan.....tak byk pilihan biasa talapia, makarel, sardin.siakap adalah tp mahal .
Oleh kerana lauk ayam kesukaan anak2.....menu ayam mmg hampir setiap hari ada.sampai tak tahu ayam nak masak apa....kdg2 ulang2 masak yg sama. dan kalau ayam bakar mmg laku. Oleh kerana anak2 suka ayam bakar.jadi mama mencuba resepi ayam panggang sedap pada minggu lepas.
Ayam panggang sedap resepi dari blog Liza, berkenan nak mencuba bila Liza komen sedap dan nampak cukup enak. dan bila anak2 makan....semua cakap sedap...pakat meratah.Terimakasih Liza kongsi resepi. Cara memasak lain sikit dari ayam bakar yg lain sbb kena rebus dulu cili dan gula melaka. Resepi penuh spt di bawah.
Bahan bahan A.
*3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender .
*2 keping gula Melaka.
*1/2 cawan air .
*- masak semua hingga pekat.
Bahan bahan B.
*4 ulas bawang pth .
*1 ulas bawang besar .
*1 kiub stok ayam .
*1 inci halia .
*5 s/b madu - letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
Garam .
Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt .
- blend bhn A dan B bersama2..
- lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam.
- lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak.siram atas ayam lebihan perapan dlm bekas ayam bakar.
0 comments:
Post a Comment