Resepi Ikan Masak 3 rasa, untuk resepi ini, saya menggunakan ikan siakap, boleh jugak digantikan dengan ikan bawal, Ikan masak tiga rasa memang tak asing lagi di restoran masakan Thai di Malaysia.
BAHAN BAHAN.
- Bahan untuk menggoreng ikan.
- 1ekor ikan siakap.
- 2sudu besar tepung jagung.
- Sedikit garam.
- Sedikit Kunyit.
- BAHAN UNTUK KUAH.
- 4ulas bawang putih, dicincang halus.
- 3biji bawang merah, dicincang halus.
- 1inci halia, dicincang halus.
- 1biji bawang besar dipotong bulat.
- 1biji tomato dipotong dadu.
- 1batang bunga kantan, dihiris nipis.
- 1batang serai, dititik.
- 6biji cili padi , dihiris nipis.
- 1biji cili merah, dihiris nipis.
- 2sudu besar cili kisar.
- 4besar sos cili.
- 3sudu besar sos tomato.
- 1sudu besar sos tiram.
- 1sudu besar sos ikan.
- 2helai daun limau purut.
- Garam dan gula secukup rasa.
- Dain bawang untuk hiasan.
Cara Penyediaan:
-
- Ikan dibersihkan dilumurkan dengan garam, kunyit dan tepung jagung, goreng dalam minyak yang betul-betul panas sehingga garing, angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang berasingan, tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan halia, serai, bunga kantan dan cili padi, kacau seketika.
- Masukkan tomato, sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan masak sehingga kuah pekat. Jika terlalu pekat masukkan sedikit air.
- Masukkan daun limau purut dan kacau sehingga kuah pekat sebati.
- Tuangkan kuah diatas ikan yang digoreng tadi.
- Hiasakan dengan daun sup.
0 comments:
Post a Comment