Thursday 28 April 2016

Filled Under:

AYAM PANDAN THAI?


Ini resipi mat dapat dari buku. Dulu mat perati ramai yang dah buat ayam pandan ni. Jadi dengan rajinnya kita pun berusaha lah juga untuk mencubanya. Rasanya sedap, harum, lemak dan wangi.

Lagi sedap dihidangkan bersama sos khas yang disertakan resipinya sekali dalam buku itu. Sos tu guna gula Melaka, selain kicap pekat. Tapi mat ada tambah sikit bahan lain dalam sos..Jom kita tengok bahan2nya.

BAHAN-BAHANNYA.

* 400 g daging ayam bahagian dada.
* 18 - 20 helai daun pandan yang BESAR.
* Lidi penyucuk secukupnya.
* Minyak untuk menggoreng terendam.

BAHAN PEMERAP.

* 1 camca besar cincangan bawang putih.
* 1/2 camca besar cincangan halia.
* 2 camca besar santan.
* 2 camca besar sos cili.
* 1 camca besar sos tiram.
* 1 camca besar kicap pekat.
* 1 camca teh minyak bijan.
* 2 camca teh gula.
* 2 camca teh serbuk lada sulah.

BAHAN SOS.

* 160 g gula melaka.
* 25 ml cuka makan (mat letak 100ml je).
* 1 camca teh kicap pekat.
* 1 1/2 camca teh cincangan bawang putih.
* 5 - 6 cili padi, cincang halus.
* 1 camca besar sos ikan (nampla).
* 1/2 camca teh bijan, digoreng tanpa minyak hingga wangi.

CARA MEMBUATNYA.

1.Cuci daging ayam, potong kiub 1 x 1 inci dan gaul bersama bahan2 perap dan perap dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam.

2.Kemudian keluarkan ayam dan bungkus menggunakan daun pandan seperti dalam gambar rajah di atas hingga siap (abaikan tangan dan jari yang montok2 itu yeaa!!). Ketepikan. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (goreng 5 - 6 bungkus sekali), kurang lebih 4 - 5 minit. Angkat, toskan dan letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga siap.

3.UNTUK SOS :Cairkan gula melaka dengan sedikit air, kemudian tapis. Masukkan semua bahan2 lain kecuali bijan. Kacau rata dan sesuaikan rasa, jika suka boleh tambah sedikit gula. Taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama ayam pandan tadi.




0 comments:

Post a Comment