Saturday 20 August 2016

Udang Masak Tiga Rasa

Udang Masak 3 Rasa ini bukanlah masakan yang asing bagi masyarakat Melayu. Bahkan secara turun-temurun diperkenalkan sebagai masakan tradisi. Selamat mencuba!

Bahan-bahan :

- 1/2 kg udang
- 1/4 cawan cili kering kisar*
- 15 biji cili api dikisar *
- 1 inci halis dihiris
- 4 ulas bawang putih diketuk dan dicincang
- 2 biji bawang besar dihiris bulat
- 4 helai daun limau purut
- 2 s/b sos tiram
- 1/2 cawan sos cili
- sedikit kunyit serbuk 
- sedikit air
- garam dan gula
- sedikit minyak masak

Cara-cara :

#1.Bersihkan udang gaul dgn sedikit garam dan serbuk kunyit.
#2.Panaskan minyak goreng udang suku masak. Angkat
#3.Dengan minyak berbaki goreng halia dan bawang putih sehingga wangi Tambahkan cili kisar*
#4.Goreng sehingga cili benar-benar masak.
#5.Masukkan sos tiram,sos cili serta daun limau purut, kacau rata masukkan sedikit air. Biar mereneh.
#6.Masukkan udang gaul, rata dan sebati.Perasakan dengan garam serta gula
#7.Masukkan bawang besar. Rasa masam manis serta pedasnya. Kacau rata dan angkat.





0 comments:

Post a Comment