Wednesday 17 August 2016

Roti Doh Sponge Lembut



Roti Doh Sponge Lembut ini sesuai dijadikan menu sampingan atau sebagai sarapan seisi keluarga. Selamat mencuba!

Doh A

(*)420gm tepung highprotien
(*)250gm air 
(*)5gm yis

Cara-cara :

1)Campurkan semua bahan A, gaul sebati dan uli.
)Biarkan dalam bekas tertutup 3 -4 jam.

Doh B

(*)180 gm tpg gandum
(*)100 gm gula kastor
(*)6 gm yis
(*)3 s/b susu tepung
(*)Garam
(*)40 gm mentega
(*)30 gm shortening
(*)1 biji telur
(*)50 gm air

1)Campur semua bahan kecuali mentega dan shortening.
2)Mix perlahan dan masukkan doh (A). Masukkan mentega dan shortening.
3)Mix sampai jd doh yg licin dan elastik. Rehatkan 10min dan bentukkan.
4)Bakar dalam oven pada suhu 180C. Siap!




0 comments:

Post a Comment