Wednesday 17 August 2016

Resepi Kek Lapis Sarawak Lembut

Khas buat pencinta Kek Lapis Sarawak, selamat mencuba!

Bahan-bahan :

(**)Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji
(**)Gula Caster 200 gm
(**)Ovalette 1 sudu besar
(**)Tepung Hong Kong 280 gm
(**)Horlicks 1 sudu besar
(**)Butter 2 ketul - dikacau dgn tangan sebentar
(**)2 sudu susu pekat manis

Cara-Cara Membuat :

1)Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih.
2)Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks.
3)Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4)Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5)Untuk membuat 2 warna, bahagikan dua dan diwarnakan mengikut warna kesukaan.
6)Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, kerana proses membakar adalah lebih cepat.
7)Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.
8)Tambahkan lapisan baru - 5 sudu utk satu lapisan (ikut besar loyang dan ketebalan yg disukai).




0 comments:

Post a Comment