Saturday 20 August 2016

Resepi Kuih Lapis Seri Wangi

Kuih Lapis ialah kuih yang tidak asing lagi. Bahkan, kita membesar dengan kuih ini. Namun zaman sekarang tidak mudah untuk mencari kuih tradisional di kedai-kedai. Selamat mencuba!

Bahan-bahan :

(*)1 cawan tepung gandum
(*)1/2 cawan tepung beras
(*)1 cawan gula
(*)4 cawan santan
(*)1 sudu kecil garam
(*)1 sudu kecil minyak
(*)sedikit pewarna

Cara-cara :

#1.Campurkan semua bahan di atas kecuali pewarna dan blend.
#2.Tapiskan adunan tersebut.
#3.Bahagikan adunan kepada 2 adunan. Letak pewarna berbeza pada setiap bekas.
#4.Untuk memudahkan kuih ini dikeluarkan bila masak,letakkan plastik di dalam loyang.
#5.Letak adunan dalam loyang dan kukus selama 10minit.
#6.Dan seterusnya letak adunan lain.Kukus selama 3-5minit.Buat sampai adunan habis.
#7.Lapisan terakhir kukus selama 20minit untuk semua adunan masak.
#8.Tunggu kuih sejuk dulu baru potong.Jika tidak bila potong kuih jadi tak cantik.





0 comments:

Post a Comment