Monday 22 August 2016

Cara Membuat Nasi Ambeng Lazat


Nasi Ambeng merupakan masakan tradisional jawa Malaysia. Nasi ini boleh dipelbagaikan lauknya seperti serunding kelapa, ulam-ulaman, ayam masak ungkep, keli pecel(pecel lele) ataupun ayam masak kicap. Selamat mencuba!

SERUNDING KELAPA
>>1/2 biji kelapa parut

Bahan-bahan kisar :

>>segenggam udang kering
>>4-5 biji bawang merah
>>2-3 biji bawang putih
>>1/2 inci kunyit hidup
>>1/2 inci halia
>>1/2 inci lengkuas
>>2 batang serai
>>1 s/b ketumbar biji
>>1/2 s/b jintan manis,1/2 s/b jintan putih

>>sedikit air asam jawa, gula merah dan garam secukup rasa
>>1/2 cawan santan pekat

Cara-cara :

1.Campur semua bahan dengan kelapa parut dan sangai atas api kecil sehingga garing dan kelihatan berminyak. Sesuaikan rasa dan angkat.

SAMBAL GORENG JAWA

>>segenggam udang kering atau ikan bilis
>>1 mangkuk kecil udang hidup, dibuang kulit
>>2 pasang hati dan mempedal ayam, potong kecil dan direbus
>>5-6 batang kacang panjang, dihiris nipis serong
>>1/2 batang lobak merah, dipotong seperti batang mancis
>>2 biji kentang, potong dadu kecil dan goreng
>>2 keping tauhu
>>2 keping tempe
>>2 lembar fucuk
>>1 mangkuk kecil suhun direndam dan dipotong pendek

>>1 biji bawang besar, dimayang halus
>>2 biji lada merah, dihiris nipis serong
>>2 biji lada hijau, dihiris nipis serong

Bahan-bahan kisar untuk Menumis :

>>5 biji bawang merah
>>3 biji bawang putih
>>1/2 inci halia
>>1 batang serai
>>2 hiris lengkuas

>>sedikit air asam jawa

Cara-cara Menyediakannya :

1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris hingga garing.
2.Campurkan udang kering atau ikan bilis, tambahkan garam dan serbuk perasa.
3.Kemudian masukkan hati dan mempedal ayam, udang hidup dan kacau sebentar hingga udang masak. Kemudian masukkan bahan-bahan lain.
4.Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili yang telah dihiris-hiris tadi. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan.

URAP PUCUK UBI/PEGAGA/TAUGEH

Bahan-bahan :

>>Pucuk ubi secukupnya, direbus dan diperah airnya lalu dihiris halus
>>satu ikat pegaga - dihiris halus
>>1 mangkuk taugeh - dicelur dalam air panas
>>1 ikat daun cekur - dimayang halus

Bahan-bahan :

>>1/2 biji kelapa parut
>>10 biji cili padi
>>segenggam ikan bilis
>>5-6 biji bawang merah
>>3-4 biji bawang putih
>>10 biji ubi cekur
>>sedikit kunyit hidup

Cara-cara :

1.Panaskan minyak dan gorengkan cili padi, ikan bilis dan bawang. Angkat dan toskan.
2.Tumbukkan bahan-bahan yang digoreng tadi bersama-sama isi cekur dan juga kunyit.
3.Campurkan ke dalam kelapa parut dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
4.Masukkan ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga garing. Kemudian gaulkan dengan sayur-sayuran tadi. Sesuaikan rasa dan hidangkan.





0 comments:

Post a Comment