Monday 8 August 2016

Filled Under:
,

Resepi Mee Kungfu Hong Kong


Khas buat peminat masakan mee. Mee Kungfu Hong Kong sangat mudah disediakan dan menepati citarasa anda. Selamat mencuba!
BAHAN 1

-500 gm mee kuning 
-5 biji telur dipukul

BAHAN 2

-100g udang basah dibuangkan kulit
-150g ayam dihiris
-1 biji panjang fish cake
-3 ulas bawang putih dicincang
-100 gm brokoli dipotong
-100 gm bunga kobis dipotong
-100 gm lobak merah dipotong kecil
-5 tangkai baby corn 
-2 sudu besar minyak masak 
-2 s/b tepung jagung
-1 cawan air dibancuhkan 
-1 cawan air rebusan ayam 
-2 sudu besar sos tiram 
-1 sudu besar lada sulah 
-3 sudu besar minyak masak
-garam secukup rasa

Cara-cara Membuat :

1.Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit hingga agak garing. Ketepikan. 
2.Tumi bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fishcake. 
3.Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan karot. 
4.Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel. 
5.Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau. 
6.Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.





0 comments:

Post a Comment