Saturday 20 August 2016

Daging Masak Merah Ala Thai

Masakan Daging Masak Merah Ala Thai sesuai dijadikan makan tengah hari mahupun makan malam. Boleh dimakan bersama nasi putih dan tom yam.

Bahan-Bahan :

(*)300 g daging
(*)1 sudu makan pes cili
(*)1 labu bawang besar-  dipotong
(*)3 ulas bawang putih - diketuk
(*)6 ulas cili padi, dititik
(*)3 sudu besar sos cili
(*)1 sudu makan sos tomato
(*)1 sudu makan sos ikan
(*)1 biji buah tomato - dipotong
(*)cili merah/ cili hijau untuk hiasan
(*)daun ketumbar - dihiris
(*)sedikit minyak

Cara-cara :

1-Daging dibersihkan, direbus hingga empuk. Angkat dan sejukkan.
2-Hiris daging kemudian ketepikan.
3-Masukkan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali.
4-Masukan daging tadi goreng seketika dengan api perlahan ( goreng sekejap saja). Angkat daging dan masukkan ke dalam pinggan, ketepikan.
5-Tumiskan pes cili, bawang putih dan bawang besar. Kacau sehingga layu. Kemudian masukkan daging tadi. Kacau hingga rata.
6-Masukkan semua sos-sos dan sedikit air. Bila kuah mendidih masukkan buah tomato, daun ketumbar dan cili merah serta cili hijau yang telah dipotong.
7-Kacau seketika dan tutup api. Bolehlah dihidangkan.




0 comments:

Post a Comment