Wednesday 17 August 2016

Resepi Turun-temurun Sambal Ikan Bilis Sedap



Sambal Ikan Bilis boleh dijadikan masakan tengah hari dimakan bersama nasi, atau boleh dicicah dengan roti. Masakan turun-temurun sehingga hari ini, bahkan dibawa bersama jika travel jauh.

Bahan-Bahan :

(**)1 Cawan Bilis - Siap Kopek
(**)20 Helai Cili Kering - Dikisar
(**)2 Biji Bawang Kecil - Dikisar
(**)2 Biji Bawang Besar - Dikisar
(**)1/2 Biji Bawang Besar - Dihiris
(**)4 Ulas Bawang Putih - Dikisar
(**)1 Cawan Minyak Masak
(**)Garam
(**)Gula
(**)Air Asam Jawa

Cara-Cara :

1)Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.
1)Keluarkan bilis dan masukkan bahan kisar serta gula.
2)Tumis lama sehingga naik bau, pecah minyak dan garing.
3)Masukkan bawang besar yang dihiris, air asam jawa dan garam.
4)Kacau lagi sehingga kering dan sambal jadi gelap.
5)Masukkan sedikit air dan bilis goreng, kacau rata.
6)Tutup api dan hidang.




0 comments:

Post a Comment