Tuesday 23 August 2016

Resepi Kuih Talam Keladi

Kuih Talam Keladi merupakan kuih-muih tradisi masyarakat Malaysia. Khas buat peminat masakan tradisional, selamat mencuba!

Bahan Lapisan Bawah :

##2 Cawan tepung beras 
##3 Sudu besar tepung ubi
##1 1/2 Sudu kecil garam
##6 Sudu besar gula pasir 
##300 ml santan pekat
##700 ml air

##300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam. Potong kiub dan kukus selama 5 minit - (kukus dulu, baru ditimbang).

Cara-cara :

1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi yang di potong kiub tadi.
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3".
4. Kukus selama 25 minit.

Bahan Lapisan Atas :

##1 1/2 cawan tepung gandum
##250 gm gula halus
##3 biji telur 
##250 ml santan
##500 ml air
##Sedikit pewarna purple dan perisa

Cara-cara :

1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3. Kukus selama 30 minit lagi. Lap tutup kukusan setiap 5 minit sekali.




0 comments:

Post a Comment