Saturday 6 August 2016

Filled Under:
,

Resepi Ringkas Mee Hailam Asli

Buat peminat resepi masakan mee Melayu, kami sajikan untuk anda cara-cara mudah dan cepat membuat mee hailam yang sedap. Selamat mencuba.
Bahan-bahan :

(*) 500g mee kuning (1 paket)
(*) 3 ulas bawang putih – dicincang halus
(*) 1 ketul daging ayam bahagian isi
(*) 4 kelopak kobis daun
(*) 2 biji tomato
(*) 5-6 batang jagung bunga
(*) 1 batang carrot saiz sederhana besar
(*) 3 s/b sos tiram
(*) 1 s/t kicap pekat
(*) 1 s/t lada hitam
(*) 1 s/b tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
(*) Garam dan gula secukup rasa

Cara-Caranya :

1.Perap udang yang telah dibersihkan bersama 1 sudu teh garam, biar 5 minit,
cuci kembali dan toskan. Dada ayam dipotong kecil2, cuci dan sejatkan.
2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih. Kemudian masukkan isi ayam dan udang.
3.Tuang 1 liter air. Masukkan sos tiram, kicap pekat, dan renihkan 20 minit.
4.Masukkan jagung bunga, karot, kobis daun dan tomato. Masak 2 minit. Tambah sedikit air ikut keperluan.
5.Tuangkan bancuhan tepung jagung. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.Kemudian, masukkan mi kuning. Gaul rata dan masak sekejap jangan sampai mi terlalu kembang.
7.Angkat dan hidangkan.

Selamat Mencuba!




0 comments:

Post a Comment