Monday 15 August 2016

Resepi Tradisional Kuah Kacang

Resepi tradisional ini semakin hari semakin hilang ditelan zaman, jika tidak diperturunkan kepada generasi ke generasi. Kuah kacang sedap dimakan bersama nasi impit, satay dan ketupat. Selamat mencuba!

Bahan-Bahan :

(*)400 gm kacang tanah - goreng tanpa minyak dan kisar hingga halus
(*)minyak secukupnya untuk menumis
(*)air secukupnya
(*)gula dan garam secukupnya
(*)1/2 cawan air asam jawa
(*)Bahan Kisar
(*)2 biji buah keras
(*)3 ulas bawang putih
(*)2 batang serai
(*)1 inci halia
(*)1 inci lengkuas
(*)6 tangkai cili kering
(*)4 biji bawang merah
(*)sedikit belacan

Cara-Cara Membuat :

1)Mula-mula panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tadi hingga harum
2)Kemudian masukkan kacang yang sudah dikisar tadi bersama air asam jawa dan air kemudian masak hingga kuah pekat dan perasakan dengan gula dan garam.
3)Akhir sekali, bila sudah siap bolehlah dihidangkan bersama satay dan nasi himpit.

**Agar kuah kacang boleh tahan lama simpan di dalam peti ais dan jangan campur santan dalam kuah kacang tadi. Air asam jawa berguna untuk menambah tahan lama hingga 10 hari. sampai jumpa diresepi berikutnya.





0 comments:

Post a Comment