Tuesday 23 August 2016

Resepi Pecel Ikan Pari

Pecel Ikan Pari merupakan masakan tradisi bagi masyarakat Indonesia. Lauk ini boleh juga dihidang bersama Nasi Ambeng. Selamat mencuba!

Bahan-bahan :

(*)1 ekor ikan pari kecik 
(*)2 1/2 cawan santan pekat
(*)5 biji bawang merah*
(*)2 ulas bawang putih*
(*)5 inci ubi cekur*
(*)20 biji cili padi kampung*
(*)1 inci belacan - dibakar*(*ditumbuk halus)
(*)1 keping asam gelugor
(*)Garam dan gula secukup rasa
(*)2 helai daun cekur - hiris halus
(*)Beberapa cili hiasan

Cara-cara :

1.Ikan pari dibersihkan, perap dengan jus limau nipis dan garam selama 10 minit, cuci dan toskan, lumur sedikit garam dan bakar hingga masak. Ketepikan.
2.Dalam periuk, satukan bahan tumbuk, asam gelugor dan didih kan, tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan ikan pari dan masak dengan api sederhana hingga kuah pekat.
3.Masukkan hirisan daun cekur, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan cili padi dan hidangkan segera bersama nasi hangat.





0 comments:

Post a Comment